maanantai 16. tammikuuta 2012

Uutiset 2012

2.6 Kesäkuu alkoi mukavilla uutisilla, kun Rhoo oli tänään agikisoissa pienen tauon jälkeen. Tuloksena kaksi yliaikaista vitosta, mutta myös nollarata ja LUVA, sijoitus 3/21. Enää yksi LUVA puuttuu, ja sitten Rompom pääsee ylimpään luokkaan kisaamaan. Onnea Aikki ja R :)

27.5. Piru Sirnantytär tänään elämänsä ensimmäisessä näyttelyssä myöskin Joensuussa.
Elina Haapaniemi, AVO H:
3v pienehkö ystävällinen narttu, jolla saisi olla parempi tyyppi & mittsauhteet. Hyvä, mutta hieman lyhyt pää. Toivoisin tummemmat silmät. Oikea purenta. Korvat asettuvat oikein. Hyvä luusto ja käpälät. Hieman suora edestä. Riittävät takakulmaukset. Kääntää häntäänsä liikkeessä sivulle. Liikkuu takaa hyvin, etuliike jää lyhyeksi. Erinomainen luonne.
Lisäksi rasti kohdassa "rodunomainen lähestyttäessä".

26.5 Sirna pitkästä aikaa näyttelyssä Joensuussa.
 Mari Lackman, AVO EH:
5v 8kk tänään hieman raskaan vaikutelman antava narttu, erittäin hyvät mittasuhteet. Selässä pehmeyttä, hieman niukka alaleuka muuten hyvä pää ja ilme, hyvä kaula, hyvä rungon malli ja tilavuus, kokoon sopiva raajaluuston vahvuus, hieman luisu lantio. Polvikulma saisi olla voimakkaampikin, erinomaiset käpälät, tiiviimmässä kunnossa olisi enemmän edukseen ja silmätodistus esitetty, häntä nousee liikkeessä.
Lisäksi rasti ruudussa "rodunomainen lähestyttäessä"

20.5 Ei pentuja Hallanevaan 2012 Pirulle (H. Lapinsirkku) :( Pirulle oli Ruotsista katsottuna kaksi herraa (veljeksiä) ja Suomessa oli yksi, jota en ollut kysellyt etukäteen tarkemmin, koska Ruåtsin poikien piti olla varma systeemi. Mutta eipä sitten ollutkaan terveys kummallakaan kohdallaan Ruotsin päässä, ja Suomen uros oli kastroitu nuorella iällä. Kun vielä Piru aloitti juoksut kolmisen viikkoa etuajassa, niin mitään varasuunnitelman varasuunnitelmaa ei jäänyt aikaa kehittää ja järjestää. Harmittaa vallan vietävästi. Ei vähiten siksi, että Sirnan lapsenlapselle on meidän laumassa paikka auki, ja tätä menoa en sitä ainakaan omasta sijokistani saa. Mielestäni Pipa myös ansaitsee jatkaa sukuaan, se on monella tapaa hyvä rotunsa edustaja (tervepäinen, terve fyysisesti ja porojen päällekin ymmärsi) ja suvussakin sillä on monia ihan kivoja elementtejä (esim. toistaiseksi ei kumpikaan vanhemmista ole saanut muita pentueita - Sirna-emä nyt ei saakaan, Mosku toivottavasti joskus vielä).

21.4 Olin itse Kuusamossa ystäväpariskunnan häissä, ja Pulmu (Tietysti Poppas-Maija) kävi kasvattajansa kanssa ensimmäisessä näyttelyssään sillä aikaa (kiitos Riikka!). Runotyttö sai Markku Mähöseltä oikein kivan arvion, AVO EH1 tuloksella. Kehäkokemattomuus oli Pulmun esiintymisessä näkynyt, mutta nytpä on tuokin kokeiltu :)
"Hyvät mittasuhteet. Kokonaisvahvuus, erityisesti raajaluusto, saisi olla vahvempi. Oikean mallinen pää, kuono voisi olla hieman voimakkaampi. Hyvä kaula, vielä hieman kapea runko. Tasapainoiset kulmaukset. Jyrkähkö lantio. Kevyet liikkeet, saisivat kuitenkin olla tehokkaammat. Kevyt takaa, kintereet saisivat vahvistua. Hyvä karvapeite. Miellyttävä käytös." 

10.4 Vihdoin tuli sijoitusneiti Pirun (Lapinsirkku) prcd-pra tulos. Pipa on tältä(kin) osin terve, eli A. Pipan (mahdolliset) jälkeläiset eivät siis voi tähän progressiivisen retinan atrofian muotoon koskaan sairastua. Uroksen suhteen tämä tieto myös helpottaa paljon tulevia valintoja. Kumppani voi olla tarvittaessa testaamaton, kun toinen osapuoli on terve :) .

6.4. Joensuun Mämmikarkeloissa (agikisat) Rhoo-otus kävi tekemässä 3x hyl. Odotukset haastavaa maneesiympäristöä kohtaan eivät etukäteen olleet suuret, ja ne Rhoo kyllä toteutti (pysyi hallinnassa yms.)

1.4. Aprillipäivän kunniaksi tuli lappalaiskoirien erikoisnäyttelystä Pellosta viesti, että Pikku (H. Joensuun Elli) sai hylätyn arvosanan ylikorkeuden takia. Perässä seurasi kuitenkin oikeakin tieto :) JUN EH, ja arvostelu kokonaisuutena oli mielestäni kiva.
"Erittäin hyvän tyyppinen. Vielä edestä kovin löysä nuori neiti. Hieman voimakas otsa ja leveälle sijoittuneet korvat, vielä kovin pehmyt selkä. Riittävät etu- hieman niukat takakulmaukset. Liian laskeva lantio. Hyvä karvan pituus, mutta peitinkarva saisi olla karkeampi. Liikkuu hieman ahtaasti takaa, ja saisi liikkua paremmalla askeleella. Rodunomainen olemus."
(Marja Talvitie)

Kiitos aktiivisuudesta Hertta ja Helena, ja onnea Pikulle :) .

13.3.2012 Jälleen kerran ihan mahtava paimennusreissu on ohi :) Aidat ja olosuhteet olivat Vuotsossa 10++ ja matkaseura samoin. Aidalla oli ihana nähdä tuttuja ihmisiä ja koiria, ja niitä uusiakin tuttavuuksia.

11.3. Siiri eli Lapinkirvinen paimensi hyväksytyn tuloksen. Velipoika Ohmu (Laukkaneilikka) paimensi kyllä, mutta hylätysti tällä kertaa. Intoa ja otteita oli, vaan kuuliaisuus oli jäänyt kotiin. Kuitenkin niin sanottu "hyvä hylsy", malttia ja tottelevaisuutta voi kyllä treenata tulevaisuutta varten. Mahtavaa, kun isän ja emän innostus poroista oli kuitenkin siirtynyt pojallekin.

Aikamoisen yllätyksen järjesti reissun synttärisankari, Runotyttöseni, Pulmu. Pulmis paimensi tyylikkäästi ja taidolla, ja nappasi hyväksytyn tuloksen lisäksi kunniapalkinnon sunnuntaina. Mun taitava ja kuuliainen korvaeläin :)

11.3. Hyviä uutisia myös Rhoon agiradalta: RV 0 AV -5,08. Sijoitus oli 1/11 ja etenemä 3,63m/s, LUVA ( eli luokanvaihtoon oikeuttava tulos, pari tällaista vielä puuttuu että Rompom pääsee kolmosiin).

9.3. Paljon onnea 2-vuotiaalle Pulmulle!!

4.3.12 Viikon päästä elämme jännittäviä aikoja. Porokoirakerhon vuotuiseen poropaimennustapahtumaan olisi kaksi Sirnan ja Moskun pentua menossa. Kumpikin koira on aidassa sunnuntaina, 11.3. Viime vuonna testin läpäisi kaksi Ällää (Lapinsirkku ja Lumijäkkärä), toivotaan sisarusten jatkavan samalla linjalla.

Omista koiristani aitaan pääsee samaisena sunnuntaina Pulmu. Saa nähdä, mitä Runotyttöseni sanookaan poroista.

Eilen sijokkineiti Pirun (Lapinsirkku) pennutussuunnitelmat ottivat ison harppauksen kohti toteutumista. 2008 syntyneistä veljeksistä on nyt kaksi luvattu alustavasti Pipan kumppaniksi. Täytyy lähiviikkojen kuluessa haastatella omistajia tarkemmin heidän koiristaan, lopullista päätöstä varten.

Sitä odotellessa Pipa käy antamassa verinäytteen, että saadaan terkkatarkeista vielä puuttuva prcd-pra status selville. Pipa voi olla korkeintaan tämän silmäsairauden kantaja. Mutta koska kumpaakaan kumppaniehdokasta ei ole testattu, niin täytyy olla käpälät ja sormet ja varpaat ja kyynärpäät ristissä, että Piru ei olisi edes kantaja, vaan tyyppiä A (terve). Tällöin sen voisi yhdistää testaamattomaan kumppaniin, eikä urosten omistajia tarvitsisi tähän testiin suostutella.

18.2. ONNEA AIKKI JA RHOO!!! Tänään vihdoin pitkä ja ahkera treenaaminen palkittiin, ja Rompom otti Jyväskylästä komeasti virheettömällä radalla voiton - ihanneaikakin alittui yli 8 s. Päivän toisella virheettömällä radalla Rhoo ja Aikki pinkoivat kakkossijalle.

Tämän päivän ansiosta Rhoo ja Aikki kisaavat seuraavan kerran maxi-kakkosissa :) .

28.1 Tänään kävi luonnetestissä Pellossa Hallanevan Lapinkirvinen, Siiri. Oikein kivat ja tasapainossaan olevat pisteet oli kotiin viemisinä:

I Toimintakyky -1 (pieni)
II Terävyys +1 (pieni ilman jäljelle jäävää hyökkäyshalua)
III Puolustushalu +1 (pieni)
IV Taisteluhalu +2 (kohtuullinen)
V Hermorakenne +1 (hieman rauhaton)
VI Temperamentti +1 ( erittäin vilkas)
VII Kovuus +1 (hieman pehmeä)
VIII Luoksepäästävyys +2 (luoksepäästävä aavistuksen pidättyväinen)
++ laukauskokematon
yht. +95 p

Siirin luonnetestistä video on täällä.

Kiitos Mitra ja Siiseli ja Jenni aktiivisuudesta :)

21.1 Yksi järkitoimituksen (kts. päivitys 20.1.12) todistuskappale on Rhoon huima kehitysharppaus agilityssä. Rhoon omassa blogissa varmaankin kuulumisia aikanaan tarkemmin.

Mutta lyhyesti: Rhoo on alkanut olla kuulolla, se ei enää välitä häiriöistä entiseen malliin, ja se tekee ja haluaa tehdä töitä. Tänään Aikki ja Rh kävivät upouudessa Vuokkoset-hallissa kisaamassa. Kahdelta radalta hyllyjen sijaan tulokset, jei!!

Agiradalta tuloksena RV 10, AV -9,89, sij. 20/51 (etenemä 3,96m/s). Toisella radalla (hyppäri) ohjausvirheestä kielto, tuloksena RV 5, AV -10 (etenemä 4,02).

Mahtavaa!

20.1. Maailmalta kuuluu kummia - useammastakin suunnasta on viime aikoina putoillut uutisia, että Ällien aivotoimitukset ovat alkaneet :-D. Lyhyessä ajassa useampikin Ällä kuulostaa ottaneen harppauksen kehityksessä huimasta nuoruudesta kohti aikuisuutta. Tähänkin asti Ällät ovat kaikesta päätellen olleet hyvinkin rakastettuja perheenjäseniä. Mutta mahtavaa, että harjoittelu ja yhdessä tekeminen on nyt useammalla suunnalla palkittu paremmin ja paremmin toimivalla ihmis-koirasuhteella.

Äitinsä poikia ja tyttäriä tässä suhteessa - kiirettä ei Sirnakaan aikuistumisensa kanssa pitänyt. Mahtava koira se oli jo junnuna, mutta aikuistumisen ja yhteisen sävelen myötä siitä tuli se kuuluisa "elämäni koira". En varmasti saa toista Sirnaa - hyvässä ja pahassa - elinaikanani enää.

15.1.2012 Uusi vuosi, vanhat koirat ja vanhat kujeet... eiku.. ;)

Sain tässä jonkunlaisen touhupuuskan, ja pistelin kotisivut uuteen uskoon. Varsinkin pentueiden sivulla tapahtui suuria muutoksia. Kaikilla kasvateilla on nyt oma henkilökohtainen sivunsa, josta löytyy perustiedot ja kuva/kuvia kyseisestä koirasta.

Pentueiden yhteydessä on myös sukutaulut. Se on ehkä varsinkin Ällien kohdalla kiinnostava siksi, etteivät kaikki koirat näy virallisessa sukutaulussa/rekisteripapereissa. Ne koirat ovat taaemmissa sukupolvissa olleita rekisteröimättömiä pohjoisen koiria.

Uutiset-sivun muutin tähän blogin muotoon. Jospa tätä tulisi paremmin pidettyä ajan tasalla, kuin sivustolla olevaa uutissivua? Se oli jokseenkin työläs aina tehdä, ja työläs laittaa nettiinkin. Blogin päivitys on siihen verrattuna kieltämättä vaivatonta.

Pitää ilmeisesti kehittää joku uusi ikuisuusprojekti tilalle, kun sivut ovat nyt pitkästä aikaa jollain lailla kelvollisella tolalla :) .

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti